paulgeitel

Kuka nostaisi suomalaisen urheilun suosta?

Rion olympiakisojen aikana on takaraivossani alkanut jälleen kerran jyskyttämään - missä ovat suomalaisen urheilun lahjakkuudet? Lahjakkuuksia meillä on aivan varmasti ihan yhtä paljon kuin millä tahansa maalla. Se miten lahjakkuudet ohjataan oikeiden lajien pariin, siinä piilee menestymisen salaisuus. Suomessa pitäisi olla asiantunteva järjestelmä, joka ohjaisi oikean tyyppiset nuoret urheilijat oikeiden lajien pariin. Toki urheilun pitää olla kivaa ja sen pitää tuottaa nuorille urheilijoille tyydytystä, lasten sekä nuorten pitää saada urheilla mitä he haluavat. Mutta jos urheiluun halutaan panostaa, ja kaivaa esiin todelliset lahjakkuudet. Silloin heidät pitää jo varhaisessa vaiheessa osata ohjata sellaisen lajin pariin, jossa heillä on realistiset mahdollisuudet kehittyä lajin huippujen joukkoon. Siis jos menestystä halutaan. On jo järjen vastaista antaa nuoren urheilijan antaa unelmoida maailman ykkösurheilijan tittelistä sellaisessa lajissa, jossa nuoren fyysiset ominaisuudet eivät ole missään suhteessa menestymisen mahdollisuuksiin. Missä nuoren urheilijan vaiheessa eteen tulee se asiantuntija, joka saattaa tämän urheilijan oikean lajin pariin? Onko se liikunnanopettaja, vai joku muu? Varmasti liikunnanopettajien koulutuksessa asiasta keskustellaan, mutta kuinka monella opettajalla on sellainen rohkeus ja asiantuntemus ohjata nuoria oikeiden lajien pariin? En usko, että kovinkaan monella. Mikä on vanhempien vaikutus siihen, että nuori urheilija ei osaa, pysty tai uskalla vaihtaa lajia? Meneekö vanhempien kunnianhimo kaiken edelle? En millään jaksa kuunnella samoja vanhoja selityksiä, kuten Mika Lehtimäki televisiohaastattelussa ennen Rion kisoja sanoi "Suomi on niin pieni maa, ettei voi odottaa mitaleita plä plä..".  Ei näin. Suomi on eurooppalaisessa mittakaavassa iso maa. Ihmisiä Suomessa toki asuu vain reilu viisi miljoonaa, mutta potentiaalia meillä on aivan varmasti riittävästi, jos sitä vain osattaisiin käyttää oikein. En haluaisi nähdä heikon itsetunnon korostamia selityksiä, joilla ei ole mitään tekemistä urheilumenestyksen kanssa.  Useampi pieni maa on sen asian jo todistanut. Lahjakkuudet vain pitää osata kaivaa oikeisiin lajeihin, siitä se Suomi taas ponnistaa useissa lajeissa maailman huipulle. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Ensin on tarkkaan mietittävä, miksi meidän suomalaisten pitäisi olla maailman parhaita huippu-uheilijoiden joukossa.
Mitä katetta Suomi, suomalaiset saavat joidenkin yksilöiden, tai joukkueiden huipputuloksista.
Jonkunhan pitää maksaa koko lysti. Kuka sen maksaa ja kenen rahalla. En odota, että yhteiskunta ja valtio toimisivat rahoittajina. Se on näinä aikoina nähty, mitä siitä seuraa.
Se on hyväksyttävää, jos urheilijat oman yhtymänsä puitteissa pystyvät itsensä elättämään itse haluamallaan taloudellisella tasolla. Onhan huippu-urheilun olemus tänään täyttä bisnestä.

Käyttäjän paulgeitel kuva
Paul Geitel

Totta tuokin. Urheilu on kuitenkin osa kulttuuriamme, ja hyvä niin. Urheilu voi olla myös vientituote, siis bisnestä, kyllä. Siinä voisi olla myös suomalaisille katetta huippu-urheilijoidemme menestyksestä. Ajan kirjoituksellani takaa myös sitä, että oikeanlaisella urheilijoiden kohdentamisella oikeiden lajien pariin, voisi myös yhteiskunta säästää eurojaan, kun rahat ohjattaisiin todellisten lahjakkuuksien valmentamiseen. Mutta ihan hyvä näkökanta, kiitos. ja et varmasti ole ajatuksinesi yksin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Ei muuta kuin jatketaan huippu-urheilun kehitystyöryhmien rahoitusta niin saadaan kilpauran lopettaneille suuruuksille suojatyöpaikkoja. Ja itselle julkisilla rahoilla synttärilahjaksi ostettuja maastopyöriä.

Käyttäjän JuhaSjberg kuva
Juha Sjöberg

Olen kirjoituksesta pitkälti samaamieltä.

Seuratoiminta ja urheilukoulutoiminta meillä on laadukasta, ottaen huomioon, että siellä toimitaan pitkälti talkoo/ vapaaehtoisesti, ongelmat tulevat jos ajatellaan huippurheilua, niin 17-25 ikävuosissa, missä pitäisi oikeasti rakentaa urheilija huippuvaiheeseen. Tämä onnistuu käytännössä Suomessa vain muutamassa joukkuelajissa jääkiekko, salibandy,koripallo,lentopallo. Juuri edellämainituissa ikävuosissa olisi erittäin tärkeä päästä treenaamaan mahdollisimman terveenä ja isoja loukkaantumisjaksoja ei saisi tulla, jotta urheilijaa oikeasti pystyisi rakentamaan huppuvaiheeseen.

Toinen on juuri tuo oikeaanlajiin ohjaamisen merkitys, esim juuri jollekkin jalkapallo missä meillä on noin 130000 rekisteröityä pelaajaa, niin voisi jotain urheilijaa koittaa kannustaa vaikka 400 m juoksuun, jos siinä huomataan olevan paremmat kyvyt.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Ei nuorta sovi paimentaa ja ohjailla jonkun tietyn lajin pariin. Ohjaavat henkilöt kun tuppaavat näkemään vain oman napansa.
Nuorelle ei sovi antaa ohjausta jonnekin, mistä ei sitten kuitenkaan tulekkaan mitään. Veikattiin väärää hevosta.
Antakaa nuorten itse valita suuntansa. Sieltä se aurinko nousee, mikäli on tarvetta ko. auringon nousuun.

Esko Kotilainen

Urheiluhan on,ja siinä menestyminen yksi kansakunnan ja yksityisen urheilijan itsetunnon peruspilareita.Suomessahan tämä näyttää olevan tabu nykyisin.Suomessa on ja on ollut aina hyviä urheilijoita,mutta nykyinen urheilujohto on poliittisesti laitettu köysiin,jossa ei kansallista ylpeyden tunnetta voitoista saa näyttää.Ei ihme ettei tuloksia synny.Tyyli on ,mitäpä siitä kun fiilis vain on hyvä.Naurettavaa toimintaa.Olet oikeassa siinä ettei kannata kouluttaa urheilijaa lajiin,missä jo treenari näkee puutteet.Tosin kaikkia nuoria on kannustettava urheilusuorituksiin,mutta tosiasiahan on se ettei monestakaan tule se suuri.Heidät on valikoitava,ikävä kyllä.Mutta kyllä jokaiselle nuorelle urheilijalle,voittakoon vaikkapa piirinmestaruuden on,hänelle ikimuistettava asia.Suomessa on menty likivuosina todella hakoteille tässä,likinnä johtuen siitä että urheilujohto näkee ainostaan oman asemmansa valokeilassa.mitäs viis urheilijoista.Miksi Ruotsi porskuttaa,joka lajeissa?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Piirimestarit kuolevat nykyisellä menolla sukupuuttoon. Ylettömät tavoitteet lannistavat ne tavalliset kuolevaiset piiritason urheilijat, eli liikunnan harrastajat.