paulgeitel

Olympiagolf puhuttaa- jälleen kerran

  • Golfin historia kiinnostaa hickorygolfaajia. Nordic Hickory Match-maaottelu Suomen ja Ruotsin välillä pelataan joka vuosi. Kuva Gumböle Golfin kentältä 2016.
    Golfin historia kiinnostaa hickorygolfaajia. Nordic Hickory Match-maaottelu Suomen ja Ruotsin välillä pelataan joka vuosi. Kuva Gumböle Golfin kentältä 2016.

Olympiagolfin ympärillä on riittänyt puhetta viime viikkojen aikana. Rion kisoista ovat kieltäytyneet jo neljä miesten maailmanlistan kärkipelaajaa. Jordan Spieth, Jason Day, Rory McIlroy sekä Dustin Johnson ovat ilmoittaneet etteivät aio osallistua kisoihin, ja perusteluina he ovat sanoneet liian suuren riskin saada zikavirus-tartunta. Valinta on tietenkin henkilökohtainen, eikä siitä voi ketään moittia. Suomen olympiagolfaajien parissa asiasta on keskusteltu, tutkittu mahdollisia riskejä sekä otettu huomioon jokaisen pelaajan omat henkilökohtaiset riskit elämäntilanteen mukaan. Kukaan ei tiettävästi ole ilmoittanut kieltäytyvänsä olympiaedustuksesta. Olympialaisissa on golfia pelattu kaksi kertaa. Vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyssä golf oli alunperin näytöslajina, mutta olympialajiksi se nostettiin jopa niin salaa, ettei naisten yhdeksän reiän kilpailun voittaja, yhdysvaltalainen seurapiirikaunotar Margaret "Peggy" Abbott (1878-1955), tiennyt vielä kuollessaankaan olevansa olympiavoittaja. Hän on siis edelleen hallitseva olympiavoittaja. Miesten kilpailun voitti yhdysvaltalainen Charles Sands (1865-1945) kahden kierroksen tuloksella 167 (82-85). Varmaa tulee siis Riossa olemaan se, että olympiavoittajiksi nousevat uudet pelaajat. Pariisin olympiagolfin kenttänä oli Pariisin pohjoispuolella sijaitseva Compiegne Golf Course, naisten kilpailuun osallistui kymmenen - ja miesten kilpailuun kaksitoista pelaajaa. Kilpailuun suhtauduttiin enemmänkin huviretkenä ja hauskapitona, kuin kilpailumielessä. St. Louisin vuoden 1904 olympialaisissa pelaajia vain kahdesta maasta, Yhdysvalloista sekä Kanadasta. Naiset eivät pelanneet St. Louisissa ja miesten reikäpelinä pelatun kilpailun voitti kanadalainen George Lyon (1858-1938). Kilpailuun osallistui 77 miestä. Kolmannen kerran golfaajien piti pelata vuoden 1908 Lontoon olympialaisissa. Paikan päälle matkasi joukko golfaajia, mutta he eivät koskaan saaneet ratkottua olympiamitaleja. Syynä tähän oli ilmeisesti riita pelimuodosta, kun osa olisi halunnut pelata lyöntipeliä ja osa reikäpeliä. Se olivatko riitojen osapuolina pelaajat vai golfliitot, sitä ei tarina varmuudella kerro. Riossa ei pelimodosta varmasti kiistellä, ja Suomen joukkue tulee olemaan iskuykyinen. Noora Tammisen sekä Ursula Wikströmin valmentaja Petteri Nykky totesi ytimekkäästi - "Kaikilla olympiakisoihin osallistuvilla pelaajilla on hyvät mahdollisuudet voittaa". Rory McIlroyn suusta kuultiin lausahdus, huomenna alkavan British Openin tiedoitustilaisuudessa, joka saa olympiafanin suun mutruun. Hän osoitti oman arvostuksensa olympiagolfia kohtaan sanomalla " Aion luultavasti katsoa olympialaisia, mutta en ole varma, onko golf niiden tapahtumien joukossa, joita katson. Luultavasti katson yleisurheilua, uintia ja uimahyppyjä. Juttuja, joilla on merkitystä". Outo lausahdus huippugolfaajan suusta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Syyttä tai suotta niin totta on että golfilla on sangen elitistinen maine. En tiedä haluavatko huippugolffaajat sitä edes kiistää, päinvastaista ainakin osoittavat poisjääntinsä olympian kentiltä.
No päivinämme raha on keskiössä kai lähes kaikessa urheilussa kun ollaan huipulla että mitäpä sitä golffaajia mollaamaan. Toki voisivat reilummin kertoilla miksi olympiakisa ei houkuta.